Het Nederlands Danstheater

Het Nederlands Danstheater (NDT) is een van de meest toonaangevende hedendaagse dansgezelschappen ter wereld. De groep is gehuisvest in Den Haag, maar treedt jaarlijks op voor een internationaal publiek van meer dan 150.000 bezoekers in Europa, Amerika, Azië en Australië. Sinds de oprichting in 1959 door Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen en Carel Birnie in samenwerking met achttien dansers van Het Nationale Ballet (toentertijd het Nederlands Ballet genoemd) beoogde het NDT zijn eigen weg te banen in het moderne dansveld. Glen Tetley en Hans van Manen hebben daarin prominent een avantgardistisch stempel gedrukt op het artistieke gezicht van NDT. Ze oogstten veel succes met hun non-conformistische, vooruitstrevende producties.

Het NDT bestaat uit twee gezelschappen. Het eerste gezelschap NDT 1 is opgericht in 1959 en bestaat uit 28 dansers uit alle windstreken in de leeftijd van 23 tot 40 jaar. De dansers zijn gekozen om hun uitzonderlijke theatraliteit, techniek en expressie. In 1978 richtte het gezelschap onder leiding van Jiří Kylián NDT 2 op. Gedurende een traject van drie jaar wordt een groep van 16 jonge, net afgestudeerde dansers opgeleid voor de wereldtop.
Het NDT 2 goldt aanvankelijk als een talent ontwikkelings-programma, maar inmiddels heeft het zich ontplooid tot een zelfstandig gezelschap met een eigen repertoire en tourschema. Belangrijk is de aantrekking van jonge, buitenlandse choreografen, hetgeen de dansers mogelijkheid geeft om zich te verhouden tot verschillende danstalen, technieken en werkmethoden.

nl_NLNederlands