Ukraine National Ballet

Het United Ukrainian Ballet is een in Nederland gevestigd Oekraïens balletgezelschap. De groep is opgericht in 2022 door Igone de Jongh en bestaat uit dansers in ballingschap vanwege de Russische invasie van Oekraïne.
In februari 2022, toen de Russische invasie van Oekraïne begon, was voormalig hoofddanseres van Het Nationale Ballet, Igone de Jongh, op tournee met twee Oekraïense dansers en maakte mee welke ramp zich in de Oekrainse danswereld voltrok. De Jongh besloot toen een gezelschap op te richten voor dansers, om hen een mogelijkheid te geven om te blijven dansen.
Het gezelschap kreeg als thuisbasis beschikking over het voormalige gebouw van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, dat op het punt stond te worden gesloopt. Het gebouw werd omgedoopt tot Nederlands Centrum voor Oekraïense Dansers. Naast oefenruimtes werden ook klaslokalen omgebouwd tot slaapzalen voor de dansers, hun families en 200 andere Oekraïense vluchtelingen.
Aanvankelijk bestond het gezelschap alleen uit vrouwen, aangezien mannen van militaire leeftijd Oekraïne niet mochten verlaten. Het Oekraïense Ministerie van Cultuur heeft mannelijke dansers echter toestemming gegeven om te vertrekken, aangezien het gezelschap de Oekraïense cultuur in het buitenland promoot.
Het gezelschap was in oktober 2022 uitgegroeid tot 70 dansers.
nl_NLNederlands